Aşılı Fide Hobi Seti 98 Adet
NEDEN AŞILI DOMATES FİDESİ ?
Anaç olarak kullanılan çeşide göre değişmekle beraber genel olarak toprak kaynaklı şu hastalıklara karşı dayanım ve tolerans sağlar:
V: Verticillium
N: Nematod (toprak sıcaklığının 280C’yi geçmesi ile dayanım azalır.)
P(K): Kök çürüklüğü (Mantarı)
F: Fusarıumun bazı ırkları
Fr: Fusarıum kök çürüklüğü
Özellikle kış sezonunda aşılı domates fidesi, olumsuz toprak koşullarında aşısız fide ile yapılan yetiştiriciliğe oranla daha iyi sonuç verir.
Aşılı fide ile yapılan üretim, daha kuvvetli bitki gelişimi sağlar, bu durum uzun bir yetiştiriciliğe olanak verir ve daha fazla verim elde edilir.
Aşılı fide sayesinde meyve iriliğinde belirli bir artış yaşanır.
Aşılı fide nedeniyle toprak kaynaklı hastalıklara karşı daha az ilaçlama yapıldığı için ilaçların, döllenmede kullanılan bambus arılarının yaşam süreleri ve etkinlikleri üzerindeki olumsuz etkiler azalır.
Aşılı fideyle üretim, daha az ilaç kullanımı ile çevre ve insan sağlığına duyarlı ekonomik üretime olanak verir. İhracatta karşılaşılabilen ilaç kalıntı sorunlarının azaltılmasına, ekolojik ve organik ürün yetiştiriciliğine olanak sağlar.
DİKİM VE YETİŞTİRİCİLİK AŞAMALARINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
Aşılı domates fidesi ile yapılacak olan yetiştiricilikte, uygulanan üretim tekniklerine bağlı olarak;
- Aşılı fide dikiminde, mevcut damlama boruları birer atlayarak iptal edilmeli veya diğer damlama hattının yanına yaklaştırılmalıdır. Dikim, bu şekilde düzenlenmiş dikim yataklarına yapılmalıdır.
- Fidelerin dikim ocakları Hishtil-Türkiye fidelerinin konik kök yapısına uygun olarak çok geniş veya çok derin olmayacak şekilde açılmalıdır.
- Ekim sırasında fidelerin kök sisteminin altında veya etrafında hava boşluklarının kalmamasına dikkat edilmelidir.
- Aşılı domates fidelerinin aşı noktası toprak seviyesinin üzerinde olmalı ve kesinlikle toprak ile temas etmemelidir.
- Dikim sonrasında görülebilecek erime olarak da adlandırılan çökerten hastalıklara (Phytium, Phytophthora, Rhizoctonia gibi) karşı koruyucu ilaçlama yapılmalıdır.
- Dikim sonrasında çapalama yapılabilir. Aşılı fidelerde çapalama esnasında boğaz doldurma işlemi kesinlikle yapılmamalıdır.
- Aşılı domates fidelerinin ipe alınma işlemi geciktirilmeden yapılmalıdır. Aksi takdirde fidelerin yatarak aşı noktasının toprak ile teması veya fidelerin çatal noktasının ayrılması (eğer çift gövde ise) gibi sorunlar meydana gelir.
- Aşılı domates fideleri ipe alınırken her iki gövdenin ipi çatal noktanın altından ana gövdeye bağlanmalıdır.
- Virüs hastalıklarına neden olabilen beyaz sinek ve thrips gibi zararlılara karşı ilaçlama yapılmalıdır.
- Aşılı domates fideleriyle yapılan üretimde ilk hasada kadar geçen süre, yaklaşık olarak 7-15 gün uzar. Üretim planlaması yapılırken bu durum göz önüne alınmalıdır.
- Aşılı domates fidelerinin kuvvetli bir kök yapısı ve güçlü bir bitki gelişimi göstermesi nedeniyle yetiştiricilik aşamasında, uzmanların görüşüne göre bakım işlemi yapılmalıdır.
NEDEN AŞILI KARPUZ FİDESİ ?
Aşılı karpuz fidesi soğuk dönemde hava ve toprak koşullarına tolerans sağlar.- Aşılı karpuz fidesi, daha önce karpuz veya kavun yetiştiriciliği yapılmış topraklarda aynı arazide her yıl ekim yapma olanağı verir.
- Aşılı karpuz fidesi, güçlü ve hızlı bir bitki gelişimi gösterir. Bu nedenle düz fideye göre yarı sayıda fide adeti yeterlidir.
- Aşılı karpuz fidesi, yetiştiricilik koşullarına bağlı olarak dekar bazında düz fideye göre %10-20 arasında verim artışı sağlar.
- Aşılı karpuz fidesi, daha iri meyve oluşturur.
DİKİM VE YETİŞTİRİCİLİK AŞAMALARINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
- Aşılı karpuz fidelerinin dikim ve sonrasındaki yetiştirme aşamalarında aşı noktasının toprak ile teması önlenmelidir.
- Aşılı karpuz fideleri güçlü bir bitki gelişimi gösterir. Bir dekar alan için 300–450 aşılı karpuz fidesi yeterlidir. Fide sayısı belirlenirken çeşidin ve toprağın özellikleri de dikkate alınmalıdır.
- Toprakta olabilecek tel kurtlarına, erime olarak adlandırılan hastalıklara (Phytium…vb.),külleme ve yalancı mildiyö (sarı leke) hastalıklarına karşı koruyucu ilaçlama normal fidedeki gibi yapılmalıdır.
- Virüs hastalıklarına neden olabilecek afitler ve thripsler için dikkatli olunmalı ve gözlemlendiği anda ilaçlama yapılmalıdır.
- Aşılı karpuz fideleriyle yapılan üretimde yetişme süresi yaklaşık olarak 10-15 gün uzar.
NEDEN AŞILI PATLICAN FİDESİ?
- Aşılı patlıcan fidesi, piyasadaki mevcut ticari anaçlara bağlı olmak kaydıyla Verticillium ve Fusarium’un bazı ırklarına toleranslıdır.
- Aşılı patlıcan fidesinin gerek bitki yapısı gerekse meyve kalitesi, düz fideye göre daha iyidir.
DİKİM VE YETİŞTİRİCİLİK AŞAMALARINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
- Dikim öncesi ve sonrası aşı noktası ve üstü hiçbir zaman toprakla temas ettirilmemelidir.
- Dikimden önce fide viyolde iken mutlaka doyurucu şekilde sulanmalıdır ve dikim sonrası can suyu yeteri kadar verilmelidir.
- Kökün toprak içindeki hareketini hızlandırmak için bitki ipe alındıktan sonra damla sulama boruları kök boğazından 15–20 cm uzaklaştırılmalıdır.
- Meyve kalitesi fideyle alakalı olmayıp tamamıyla yetiştiriciliğe ve çeşidin genetiğine bağlı olup tohum firması beyanı esastır, fide firmasının bu konuda hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır.
NEDEN AŞILI HIYAR FİDESİ ?
- Aşılı hıyar fidesinin, topraktan kaynaklanan bazı hastalıklara karşı, dayanıklılığı daha yüksektir (Fusarıum oxysporum, vs.).
- Aşılı hıyar fidesi, olumsuz toprak ve iklim koşullarına daha çabuk uyum sağlar.
- Aşılı hıyar fidesinde, anaç performansına bağlı olarak, bitkinin toprağa tutunup, adaptasyon süreci daha hızlı olur.
- Aşılı bitkinin kök yapısı güçlü olduğu için hasat süresi düz fideye göre daha uzun ve dolayısıyla dekardan alınan toplam ürün miktarı daha fazla olur. Bazı üretim yapılan bölgelerde aşılı hıyar fidelerinde yan dal alarak üretim sürdürme alışkanlığı mevcuttur. Aşılı hıyarda yan dal verimi tamamen çeşidin genetik yatkınlığına bağlıdır.
DİKİM VE YETİŞTİRİCİLİK AŞAMALARINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
- Dikim öncesi ve sonrası aşı noktası ve üstü hiçbir zaman toprakla temas ettirilmemelidir.
- Dikimden önce fide viyolde iken mutlaka doyurucu şekilde sulanmalıdır ve dikim sonrası can suyu yeteri kadar verilmelidir.
- Bitkinin başlangıçta toprağa iyi kök salması için ilk sulamadan (can suyu) sonra fide susuz bırakmamalıdır. Aksi halde üst bitki strese girebilir ve gövde içine kök atmaya çalışabilir, bu sebepten bitki kaybı yaşanabilir.
- Genelde kabak anaçlarının kök ur nematoduna dayanımı olmadığından gerekli tedbirler alınmalıdır.
- Yetiştiricilikte yan dal ile üretimi sürdürme başarısı fide kalitesiyle alakalı olmayıp başarısız olunduğunda bunu fideye bağlamak yanlıştır ve olası başarısızlıktan firmamız sorumlu değildir.