Bombus Arı Kovanı
KARGO ÜCRETSİZDİR!
Bombus arıları örtü altı ve açık arazide kullanılabilir.
KOVAN
Örtü altı yetiştiricilik için kışlık kovanların içinde gelişmekte olan yuvada şunlar bulunur:- Döllenmiş kraliçe
- Erişkin işçiler
- İşçi pupaları
- Larvalar
- Yumurtalar
Kovan içerisinde, arıların yaşam döngülerini sağlayabilecekleri yeterlilikte besin bulunmaktadır.BOMBUS ARISI KULLANILABİLECEK OLAN BİTKİLER
- Sebzeler: domates, patlıcan, biber, kabak vb.
- Kavun ve karpuz.
- Çilek, ahududu, yaban mersini, kırmızı meyveler.
- Meyveler: kiraz, nektarin, kayısı, erik, kivi, elma, armut.
- Badem ağaçları.
UYGULAMA
- Karıncalardan korunmuş sağlam bir zemin üzerine kovanı yerleştirin.
- Yüksek sıcaklık şartlarında:
- Kovanı aşırı sıcaktan korumak için sera içerisinde havalandırması iyi olan bölgelere yerleştirin, güneşten korumak için gölgeye veya bitkilerin alt yapraklarının altına doğru yerleştirin.
- Kovanı sabahın ilk saatlerinde ya da akşam üzeri açmanız tavsiye edilir.
- Düşük sıcaklık şartlarında:
- Seranın korunaklı bölümlerinde yükseğe yerleştirin (yağmurdan ıslanmasını engelleyin).
- Kovanın giriş delikleri daima bombus arılarının görebileceği şekilde açık olmalıdır.
- Birden fazla kovanın beraber yerleştirildiği durumlarda çıkış yerlerini arılar yuvaya dönerken her arını kendi kovanına girebilmesi için farklı yönlerde ayarlayın.
- Seraya kovanı yerleştirdikten sonra kovan giriş-çıkış deliklerini açmadan biraz bekleyip arıların sakinleşmesine zaman tanımanız tavsiye edilir.
VERİMLİLİK
Kovan verimini etkileyen başlıca etkenler şunlardır:
- Beslenme: Şekerli su ve polen koloninin randımanı için önemlidir. Agrobío, kovanlarına kovanın yaşam döngüsü boyunca çalışmasını sürdürebilmesi için besin maddelerini içeren gıda ile beraber verilir.
- Yalıtım: Hava şartlarının değişkenliğinden izole edilmiş, havalandırması iyi, terleme ile aşırı nemden korunmuş ve yılın her mevsimine uyum sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
- Hava Şartları: Soğuk genelde kovanları doğrudan etkilemez. Doğada düşük ısılarda da çiçekleri ziyaret eden bombus arıları görebiliriz. Kışın aktivite eksikliği bitkilerin çiçeklerini iyi koşullarda muhafaza edememelerinden ve buna bağlı olarak polen oluşturamamasından kaynaklanmaktadır.
Polinasyon için; Bombus arılarının kullanılmasının nedenlerinden birisi de bal arılarından daha az agresif ve daha uysal olmalarıdır. Buna rağmen, kovanları usulüne uygun yerleştirmeye çalışırken herhangi bir arı sokmasına maruz kalabilirsiniz. Sadece dişilerin (kraliçe ve işçi arılar) iğnesi vardır ve sadece bunlar sokabilir. Onların iğnesi pürüzsüz olduğu için geri çekilebilir ve bu özelliğinden dolayı Bombus arıları bir kereden fazla sokabilir. Bunun tersine balarılarının iğnesi testeremsidir ve olta iğnesi şeklindedir bu yüzden bir kere sokar, soktuğunda iğne dokuya saplanır ve iğnesini çıkarmaya çalıştığında gövdesinin bir parçası kopabilir. Bombuslar sadece kendilerini tehdit altında hissettiklerinde veya kolonisine saldırıldığında sokarlar. Bombus arılarımızın kovanlarıyla çalışırken sokma riskini azaltmak için soğukkanlılığınızı kaybetmeyip şu tavsiyelere uyunuz:
- Bombus arıların rahatsız olduğu ve kendilerini tehlikede hissettiği durumu ortadan kaldırın: Kovanı sarsmayın, kovana vurmayın ve kovanı açık konumda tutmayın.
- Ani tepkilerden kaçının: Bağırıp çağırmak, el kol hareketleri, sert hareketler, üzerlerine doğru hızlı nefes alıp verme gibi…
- Canlı renkli giysilerden kaçının.
- Uzun pantolon ve uzun kollu gömlek giyin ve orta boy veya uzun çorapla beraber ayakkabı kullanın.
- Güçlü kokularda dikkatli olun: ter, alkol, parfüm, sabun, oksit kokusu…
- Parlak obje taşımaktan kaçının, bunları tehdit olarak algılayabilirler: yüzükler, saat, bilezik vs…
REAKSİYONLAR VE TEDAVİ TÜRLERİ
Bombus arıları iğnesi aracılığıyla küçük bir miktar zehiri vücut içine enjekte ederler. Ortaya çıkabilecek reaksiyonlar çok çeşitlidir ve kişinin duyarlılığı ve vücutta etkilenen alana göre değişir. Genel olarak şöyle ayırabiliriz:
- Görünür reaksiyonlar: Cildin herhangi bir sokmaya karşı lokal reaksiyonudur. Enflamasyon oluşur (bazen 10 cm den daha büyük çapta),kızarıklık, ilk dakikalarda duyulan acı ve daha sonra oluşan kaşıntı. Şişik ve yanma saatlerce hatta günlerce sürebilir. Bu reaksiyonlar, sokulan yerin özellikle su ve sabunla temizlenmesini ve lokal buz uygulamasıyla ödemi indirmek ve analjezik etki yapmasını gerektirir. Daha duyarlı bölgelerdeki sokmalarda, mutlaka doktor reçetesiyle antihistaminikler ve/veya kortizoidler kullanılmalıdır. Sokma, boyna veya ağıza yakın yerlerde olmuşsa, derhal acil servise gidilmelidir zira oluşan şişlik nefes yollarını tıkayabilir.
- Genel reaksiyonlar: Tıp açısından önemli alerjik reaksiyonlardır ve sokulan yerden uzak bölgelerde ya da tüm vücutta ortaya çıkan kaşıntı ve dökülmelerdir. Bazı durumlarda nefes almada güçlük, tansiyon düşüklüğü veya bilinç kaybı bozuklukları şeklindedir. Bu reaksiyonlar doktor müdahalesini gerektirir ama hepsinden çok sükunetinizi korumalısınız, panik hali sadece reaksiyonu daha da kötüleştirecektir. Belirtilerin çok ciddi olması durumunda en kısa zamanda en yakın hastane veya acil sağlık merkezine giderek olanları açıkça anlatınız ve uzman personelin talimatlarına uyunuz.